Begeleiding

Aanmelding
Een psycholoog contacteren kan op allerlei momenten in je leven en om allerlei verschillende redenen. Je kunt je aanmelden als je (telkens) in patronen terecht komt die niet (meer) helpend blijken te zijn, je niet goed in je vel zit, last hebt van bepaalde vage of juist zeer specifieke klachten, en het idee hebt er zelf of met behulp van je omgeving niet uit te komen. Ik heb ervaring in het begeleiden van mensen die problemen ervaren of klachten hebben op gebied van angst, stemming, gevoelens van schuld of schaamte, assertiviteit, slaap, piekeren, burn-out, identiteit, levensfasen, rouw, stress, psychotrauma, relaties, …

fullsizeoutput_2c16.jpeg

Kennismaking
Om te bekijken wat ik voor jou zou kunnen betekenen zullen we in een eerste gesprek of aantal gesprekken stil staan bij wat jou tot bij mij gebracht heeft, jouw ruimere context en de verwachtingen die je hebt van een psychologische begeleiding. Ik vertrek altijd vanuit jouw hulpvraag, maar ook als je die zelf (nog) niet duidelijk kunt formuleren ben je welkom. Als je vraag niet aansluit bij mijn expertise, heb ik voldoende kennis van het hulpverleningsnetwerk in en rondom Gent om jou gericht door te verwijzen.

Begeleiding
De aanpak van de begeleiding kan concreet zijn, maar is algemeen vooral exploratief, waarbij we streven naar meer inzicht in jezelf en meer contact met jezelf. Ik zal altijd uitgaan van wat jij wilt bespreken in de sessie. Door bij jouw levensverhaal stil te staan kunnen we samen zoeken naar oplossingen of manieren die voor jou werken, om weer verder te gaan. Dat wilt zeggen dat ik je geen pasklare antwoorden of oplossingen aanreik, maar naast je sta ik je zoektocht naar verandering.

Schematherapie is een integratieve vorm van psychotherapie, ontwikkeld door Jeffrey Young, waarbij cognitieve-, gedragsmatige- en experiëntiële technieken zodanig gehanteerd worden dat er (diepgaande) veranderingen kunnen optreden in de persoonlijkheid van cliënten.

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze erkende en wetenschappelijk onderzochte methode werd ontwikkeld door Dr Francine Shapiro en oorspronkelijk voornamelijk ingezet bij de behandeling van psychotrauma.

De duur en intensiteit van de behandeling kunnen we samen afspreken, maar hangt vaak af van een aantal factoren (problematiek, persoonlijkheid, praktische zaken, etc.). Verandering vraagt vaak tijd, zeker als het gaat over diepgewortelde patronen. Doorgaans zullen we in het begin frequent afspreken en laten we, naarmate het beter gaat, steeds meer tijd tussen de sessies. Je bent natuurlijk op elk moment vrij om de therapie stop te zetten.